Timantti

Kun suunnitellaan jokapäiväiseen käyttöön tarkoitettua jalokivisormusta, ovat vaihtoehtoina käytännössä vain kovimmat ja kestävimmät kivet; timantti ja eri väriset korundit. Lähes kaikki muut jalokivet kuluvat ja himmenevät vuosien myötä. Esimerkiksi vaatteissa on aina pientä mineraalipölyä, joka kuluttaa pehmeämpiä jalokiviä. Pehmeämpiä jalokiviä käytettäessä onkin siis syytä muistaa ottaa sormus pois sormesta vaikkapa erilaisia taloustöitä tehtäessä – näin voi pienellä vaivalla pidentää jalokiven loistavana pysymistä monilla vuosilla. Jalokivien paino ilmaistaan karaateissa (ct) – joka jalokivien yhteydessä on painoyksikkö poiketen kullan vanhana pitoisuusyksikkönä käytetystä karaatista (K). Yksi jalokivikaraatti on 0,2 grammaa.

Timantti tunnetaan jalokivien kuninkaana ainutlaatuisten ominaisuuksiensa vuoksi. Se on tunnetuista aineista kaikkein kovinta, joten sen loisto ei käytössä himmene. Koostumukseltaan timantti on pelkkää hiiltä – vaikka se onkin väritön ja läpinäkyvä. Sen optisia ominaisuuksia vahvistavat hiontamuodot saavat timantit taittamaan ja heijastamaan valonsäteitä voimakkaasti saaden aikaiseksi timantin ainutlaatuisen säteilyn.

Timantin arvonmääritys

Koko

Pienimmät briljanttihiotut timantit ovat 0,01 ct (halkaisija n. 1,3 mm). Suosittelemme laadukkaimmissa koruissa käytettäväksi hiukan isompia timantteja (alkaen 0,03 ct), sillä timantin loisto ei pääse paljain silmin katsottuna vielä oikeuksiinsa kaikkein pienimmissä kokoluokissa. Haluttaessa timantti kunnolla esiin yhden kiven sormuksessa, on kiven syytä olla kooltaan ainakin 0,10 ct (brilj. halkaisija 3 mm) – näyttävyyttä saa aikaiseksi jo 0,25 ct timantilla (brilj. halkaisija n. 4 mm).

Väri

Timantti on sitä arvokkaampi, mitä värittömämpi se on. Väri ilmaistaan timantin luokitustunnuksilla. Kirkkain on R (River). Tavallisimmin käytettyjen laatutimanttien väritunnus on TW (TopWesselton) tai W (Wesselton).

Puhtaus

Luonnossa kiteytyneissä mineraaleissa on aina hiukan muita ainesosia – jopa kaasukuplia. Täysin puhtaat timantit ovat todella harvinaisia. Laadukkaiden koruissa käytettyjen timanttien puhtaus merkitään kirjainyhdistelmillä VVS = erittäin puhdas, VS = puhdas, Si1 – Si2 = hyvä keskitaso. Timanttien puhtauden erottaminen vaatii asiantuntijaltakin vahvaa kokemusta ja suurennusvälineitä. Pienimmissä kivissä puhtausluokat Si1 ja VS ovat jo aivan riittäviä – eroja on käytännössä mahdotonta huomata. Puhtaus vaikuttaa suuresti timantin hintaan, joten tyytymällä hiukan pienempään puhtauteen voi sijoittaa samalla hinnalla kooltaan suurempaan kiveen menettämättä käytännössä mitään timantin loistosta. Sijoitusmielessä hankittavien suurempien timanttien (> 0,5 ct) kohdalla on syytä keskustella aina erikseen todellisen timanttiasiantuntijan kanssa timantin arvosta ja arvon säilyvyydestä.

Hionta

Tavallisimmin käytetty hiontamuoto on briljantti, jossa timantti on hiottu tarkalleen määritellyissä suhteissa 57-viisteiseen muotoon. Oikein hiottu briljantti heijastaa kaiken kiven yläosasta sisään menevän valon takaisin. Timantin upea loisto aiheutuu juuri tästä tarkoin määritellystä hiontamuodosta ja timantin valontaitto-ominaisuuksista. Hiontamuotoja on lukuisia muitakin. Kaikissa niissä hionnan ja kiillotuksen laatu on
keskeinen arviointikriteeri. Taigakorun timanttikoruissa käytetään TW-W/VS timantteja, ellei asiakkaan kanssa erikseen toisin sovita. Kaikkein pienimpien 0,01-0,02 ct timanttien laatuluokitus on W/Si.