Samoin kuin kulta, myös hopea on ollut tunnettua jo ihmiskulttuurin alkuajoista lähtien. Aluksi hopeaa pidettiin jopa kultaa arvokkaampana, koska se esiintyy puhtaassa metallisessa muodossa kultaa harvemmin. Myöhemmät runsaat hopeamalmilöydökset etenkin Amerikan mantereilla ovat johtaneet siihen, että hopean arvo on nykyisin murto-osa kullan rahallisesta arvosta.
Puhdas hopea on valkoinen kauniisti kiiltävä pehmeä metalli, jota ei voi sellaisenaan käyttää korujen valmistuksessa. Valuprosessissa puhtaaseen hopeaan liukenee ilmasta happea, joka saa materiaalissa aikaan huokoisuutta. Hopeaan seostetaan tavallisesti 7,5 % kuparia, jolloin saadaan pitoisuudeltaan 925 ‰ hopeaa. Seosta kutsutaan nimellä Sterling hopea. Aterimet valmistetaan usein 830 ‰ hopeasta sen suuremman kovuuden vuoksi.
Uushopea (eli alpakka) on kuparin, sinkin ja nikkelin seos, jolla ei ole vaalean värin lisäksi mitään tekemistä hopean kanssa. Uushopeasta valmistetut esineet päällystetään yleensä galvaanisesti hienohopealla seosmetallien allergisoivien ominaisuuksien vähentämiseksi.
Hopeakorujen hoito ja huoltaminen
Kuparilla seostettu hopea tummuu helposti ilmassa olevien rikkiyhdisteiden vaikutuksesta. Tummumista pyritään hidastamaan päällystämällä valmiit hopeaesineet galvaanisesti ohuella hienohopeakerroksella, joka on vahvuudeltaan vain muutamia tuhannesosamillimetrejä. Joskus hopeakorut myös rodinoidaan, mutta sitä menettelyä emme Taigakoruissa halua käyttää – mielestämme hopean lämmintä väriä ei tule piilottaa platinanvalkoisen rodiumkerroksen alle.
Erilaiset ihmisten käyttämät kemikaalit (ihonhoitotuteet, parfyymit jne) voivat tummentaa hopean hyvinkin nopeasti. Ihmisten ihon PH-arvot ovat erilaisia ja siksi joillakin hopea tummuu nopeammin, vaikka yhteyttä kemikaleihin ei olisikaan. Lisäksi ympäristön ilmanlaatu vaikuttaa hopean kirkkaan säilymiseen (kaupunkiliikenne, esim. puunjalostusteollisuus). Jos hopeakoruja halutaan kuitenkin käyttää erilaisten hajusteiden ym. make up-tuotteiden kanssa, on syystä muistaa nyrkkisääntö: korut viimeisenä ylle ja ensimmäisenä pois.
Hopeakorut tulisi säilyttää erikseen mahdollisimman ilmatiiviissä rasioissa tai hapettamattomasta materiaalista valmistetuissa kangas- tai muovipusseissa. Kaikki korut sekaisin yhdessä laatikossa on huono tapa korujen säilyttämiseksi – silloin korut ja niissä olevat kivet pääsevät naarmuttamaan toinen toisiaan.
Tummuneet hopeaesineet voi kotioloissa kestävimmin puhdistaa kultasepänliikkeistä saatavilla pehmeillä puhdistusliinoilla. Erilaiset nopeasti vaikuttavat puhdistusnesteet ovat tehokkaita, mutta usein käytettynä ne saattavat syövyttää metallin pintaa. Korun puhdistamiseen voi käyttää pehmeää harjaa ja lämmintä astianpesuvettä – parhaiten pienissä koloissa olevat epäpuhtaudet irtoavat kuitenkin ultraäänipesurilla, jollainen löytyy hyvin varustetusta kultasepänliikkeestä.